Praktijkproef bij Aeres Studentbedrijven: reductie van ammoniakuitstoot door verlaagd ruw eiwit in het voer

De veehouderij staat de laatste jaren steeds meer onder druk door de maatschappelijke en politieke focus op stikstof- en ammoniakuitstoot. Om als sector toekomstbestendig te blijven, is het cruciaal om proactief bij te dragen aan oplossingen. P. Bos veevoeders voert in samenwerking met het varkensbedrijf van Aeres studentbedrijven in Dronten een praktijkproef uit. De proef wordt uitgevoerd in twee identieke afdelingen: één afdeling wordt gevoerd met proefvoer en één afdeling met controlevoer. Het doel? De uitstoot van ammoniak reduceren door een slimme aanpassing van het voer, zonder concessies te doen aan diergezondheid en technische resultaten.

Het onderzoek richt zich op de reductie van ammoniakuitstoot door het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het voer. Dit biedt potentieel voor een aanzienlijke verlaging van de uitstoot en daarmee een verduurzaming van de veehouderij.

Door slimme stalmeters in te zetten, krijgen we (realtime) inzicht in de temperatuur, luchtvochtigheid, ammoniak- en CO2-uitstoot. Hierdoor kunnen we niet alleen de uitstoot van de varkens monitoren, maar ook in het kader van dierwelzijn de vinger aan de pols houden door het klimaat in de stal inzichtelijk te maken.

De concentratie van lucht wordt aangegeven in PPM. Dit betekent “parts per million”, oftewel hoeveel delen van een bepaalde stof (bijvoorbeeld gassen) er aanwezig zijn per miljoen delen massa. Ammoniak ontstaat wanneer stikstof uit mest en urine in contact komt met het enzym urease. Door minder onverteerbaar eiwit aan te bieden in combinatie met het juiste aminozuurpatroon verlagen we de ammoniakuitstoot. Het fraaie neveneffect van dit rantsoen is dat het dier netto ook minder energie hoeft te steken in de verwerking en vertering. De verlaging van ammoniak resulteert in een prettiger stalklimaat, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op de dieren.

Kijkend naar het proefvoer ten opzichte van het controlevoer kunnen we het ruweiwitgehalte verlagen met ruim 1%. Dit zou ruwweg moeten resulteren in een ammoniakreductie van ruim 10%. Tot nu toe kunnen we zeggen dat de totale reductie de verwachtingen overstijgt en dus veelbelovend lijkt.

De eerste observaties van de studenten zijn positief:

  • Jarno: “De proefgroep lijkt schoner te blijven.”
  • Elisa: “De stallucht bij de proefgroep is aangenamer dan bij de controlegroep.”

Over Aeres Studentbedrijven

Aeres Studentbedrijven is een uniek studentenbedrijf dat al sinds 1972 wordt gerund door studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Het motto “Door studenten, voor studenten” staat centraal. Studenten voeren alle bedrijfsactiviteiten uit onder begeleiding van een coach. De onderneming beschikt over 30 zeugen met bijhorende vleesvarkens en is gesloten met eigen aanfok. Daarnaast heeft het bedrijf ook 1000 leghennen en 40 schapen.

Vrijblijvend advies gesprek met één van onze adviseurs?